Zo kook je de beste andijvie

Zo kook je de beste andijvie

Volg deze 8 stappen en je bent de nieuwe Jamie Oliver … in no time! (Inclusief 2 geheime trucs die alleen echte professionals gebruiken)

Ik ga je dadelijk uitleggen hoe professionele koks andijvie koken, snel, eenvoudig en vooral heel erg lekker! Voordat we beginnen, stuur ik je eerst langs de winkel om de meest verse andijvie te kopen. Hoe doe je dat?

Wat is andijvie?

Het belangrijkste om te weten is dat andijvie (Cichorium endivia) voornamelijk uit water bestaat (dat dit echt belangrijk is, begrijp je pas echt zodra je van mij de 2 geheime trucs hebt geleerd). Door het vele vocht raakt het snel verlept. Andijvie is dus een kortlevende groente en wordt geplaatst in de categorie bladgewas, gelijkend aan bijvoorbeeld sla en witlof.

Nu door naar de winkel!

Welke andijvie is goed genoeg voor je gerecht?

Als je andijvie in de supermarkt koopt, let er dan goed op dat de andijvie fris oogt en stevig voelt. Extra aandacht voor de stronk. Deze mag niet vochtig of bruin aanvoelen. Loop bij twijfel door naar de groenteman. Hij kan u adviseren)

Ben je er klaar voor? Op naar de keuken. Verse andijvie koken in 8 simpele stappen (inclusief 2 geheime trucs die alleen echte professionals gebruiken).

Andijvie koken, hoe doe je dat?

1: Snijd de andijvie in 4 gelijke delen, maar laat de stronk eraan zitten.

2: Elk deel kan afzonderlijk in repen worden gesneden, ongeveer ter breedte van een vinger.

3: Extra goed wassen, bij voorkeur in ijskoud water. Laat het vervolgens uitlekken met behulp van een vergiet. Het is niet erg als er een beetje vocht achterblijft. Sterker nog, het is zelfs wenselijk, want:

4: TRUC 1: Kook de andijvie nog niet, maar doe de gesneden en gewassen bladen in een pan zonder water en voeg daar een beetje zout aan toe. Nogmaals, doe er geen water bij (want dat is wat iedereen fout doet). Het achterbleven vocht van het wassen en het vrijkomende vocht uit de andijvie dat uit de andijvie zelf vrij komt is meer dan genoeg om mee te koken. Voorzichtig doorroeren tot alles geslonken is.

5: Laat het geheel nog ongeveer 10 minuten op een laag pitje doorkoken. Dan heb je de juiste kooktijd wel bereikt.

6: Giet de groente af met behulp van een vergiet, maar vang het afgegoten vocht op, want dat gaan we gebruiken voor:

7: TRUC 2: Smelt een stukje roomboter en voeg daar een beetje bloem aan toe. Roer het geheel goed door met een garde. Voeg vervolgens al roerend het opgevangen andijvievocht toe. Het mag eventjes koken, maar zorg ervoor dat de saus net gebonden is. Het mag namelijk niet te dik worden.

8: Nu kan de saus bij de andijvie. En wat het extra lekker maakt, is een beetje vers geraspte nootmuskaatpoeder.