Op deze manier maak jij jouw tuin winterklaar

Op deze manier maak jij jouw tuin winterklaar

Is de lente aangebroken? Dan is het hoog tijd om je tuin onder handen te nemen. Er staan verschillende klussen op je te wachten om je tuin lenteklaar te maken.

Gras maaien

Vanaf de lente mag je terug het gras maaien. Houd wel rekening met de temperaturen. Indien er nog vriesweer aankomt, kan je best nog even wachten. Doorgaans vindt de eerste maaibeurt van het nieuwe jaar rond eind maart, begin april.

Wanneer je de eerste keer je gazon maait, mag je nog niet meteen op een hoogte van 3 à 4 centimeter maaien. Doe dit steeds in stappen, en snij nooit meer dan één derde van het gras. Rij de eerste keer in de hoogste stand van je grasmaaier, en zet deze stelselmatig naar beneden.

De lente is tevens een goed moment om het gras van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Zo krijg je een mooie groene kleur en een dicht grastapijt. Tenslotte kan je ook onkruid verwijderen.

Snoeien

In de lente moet je een paar snoeiwerken uitvoeren. Heel wat planten groeien in het voorjaar en mogen na hun bloei gesnoeid worden. Dat geldt onder andere voor kamperfoelie, magnolia en amelanchier. Ook lavendel mag je in het voorjaar snoeien.

Staan er siergrassen in je tuin? Die snoei je best in maart. Zo verwijder je de oude, droge stengels en beschadig je geen groene scheuten die opkomen.

Nog een tip; als je veel snoeiwerk hebt kan je best een groenafval container huren. Dat bespaart je ettelijke tripjes naar het containerpark in de buurt.

Planten & zaaien

April is de ideale maand om struiken te planten in je tuin. Ook als je bepaalde soorten wil verplanten, doe je dat best in deze periode.

Eenjarige bloemen, bijvoorbeeld begonia’s, zaai je in het voorjaar, indien er geen vriesweer meer wordt voorspeld. Voor zomerbloeiende bloembollen is het beter om te wachten tot mei.

In de lente kan je ook groenten zaaien in de moestuin. Het ideale moment verschilt van groente tot groente. Je leest dus best de verpakking voor meer informatie.

Terras schoonmaken

De laatste stap in het lenteklaar maken van je tuin is het reinigen van je terras. Verwijder alle groene aanslag van de terrasstenen, en vergeet ook je oprit en tuinpaden niet. Verder is het de moeite waard om tweejaarlijks je houten terrasmeubelen onder handen te nemen. Zo blijven ze hun mooie uitstraling behouden. Stoelen en tafels in aluminium of kunststof hoe je niet te behandelen.