Kies ook voor een milieubewuste uitvaart

Kies ook voor een milieubewuste uitvaart

Mensen die een milieubewuste levensstijl hanteren, willen graag op een verantwoorde manier afscheid nemen. In dit artikel kunt u lezen hoe u zelf kunt bijdragen aan een uitvaart die zo min mogelijk effect heeft op het milieu. Groene uitvaarten zoals ze ook wel worden genoemd komen gelukkig steeds vaker voor nu zorg voor de natuur steeds meer aandacht krijgt.

Begraven in de natuur

Een duurzame uitvaart in de natuur is een milieuvriendelijke variant van de traditionele uitvaarten. Heeft u aandacht voor het milieu en wilt u na het overlijden bijdragen aan het behoud van de natuur dan is dit de meest verantwoorde manier.

Een natuurbegraafplaats wordt op een ecologisch verantwoorde manier onderhouden. De locatie waar u of uw dierbare wordt begraven, past perfect bij de omgeving en verandert met de seizoenen. Er zijn geen rijen van grafstenen of andere versieringen te vinden op deze begraafplaatsen. U kunt zelf een plek kiezen en reserveren in de natuur.

Duurzaamheid als belangrijkste factor

Duurzaamheid is een belangrijke factor op natuurbegraafplaatsen. Alles wat wordt gebruikt en achtergelaten is duurzaam en milieuvriendelijk. Deze manier van begraven draagt bij aan het behoud van het landschap. Bij deze manier van begraven worden alleen maar afbreekbare materialen gebruikt om de natuur niet onnodig te schaden.

Uitvaartkisten zijn vaak niet volledig milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er alternatieven die dat wel zijn. Deze kisten recyclebaar en/of biologisch afbreekbaar. Deze kisten zijn gemaakt zijn van karton, wilgentenen of duurzaam geproduceerd hout. Dat hout is dan afkomstig van snelgroeiende binnenlandse houtsoorten, zoals populier, wilg en hout van knotwilgen, en draagt het FSC-keurmerk.

Het graf dat u gekozen heeft kan worden gemarkeerd door element uit de natuur, denk daarbij aan een plant, struik of boomschijf. Op sommige natuurbegraafplaatsen is een grote steen of zwerfkei niet meer toegestaan omdat die niet volledig afbreekbaar zijn en vaak ook niet in de omgeving passen. Vraag altijd aan de beheerder of een markering van het graf is toegestaan, het scheelt veel gedoe en discussie.

Investeren in natuurbehoud

Het natuurgraf wordt nooit geruimd, het zogenaamde grafrecht wordt eenmalig afgekocht en hoeft nooit meer verlengd te worden. Natuurbegraafplaatsen zijn daarmee voordeliger dan de traditionele begraafplaatsen. Een natuurgraf is een investering in natuuronderhoud.