Hoeveel koolhydraten per dag eten om af te vallen?

Hoeveel koolhydraten per dag eten om af te vallen?

Een koolhydraatarm dieet is een goede manier om snel en blijvend af te vallen. Maar hoeveel koolhydraten zou je per dag moeten eten om af te vallen? Je kunt de hoeveelheid koolhydraten ongeveer opdelen in 5 categorieën. Iedere categorie heeft zijn voor en nadelen. Maar er is 1 hoeveelheid koolhydraten waarmee je heel makkelijk kunt afvallen. In dit artikel laat ik je precies zien welke categorieën dit zijn en wat de effecten op je lichaam zijn. En wat de perfecte hoeveelheid koolhydraten is om te lijnen.

Hoeveel koolhydraten moet je per dag eten om af te vallen

Kijk in onderstaand overzicht om hier meer over te weten te komen. In de tabel hieronder zie je in één oogopslag wat het effect is op je lichaam bij een het eten van een bepaalde hoeveelheid koolhydraten:

​0 – 50 gram: Heel snel afvallen. ​Je mist hierbij wel voedingsstoffen. Niet aan te bevelen (voor langere tijd).

50 – 100 gram: ​Ideale hoeveelheid om makkelijk en zonder honger af te vallen.

100 – 150 gram: ​Makkelijk op gewicht blijven.

150 – 300 gram: ​Sluipend gewicht aankomen.

​300 gram en meer: Snel in gewicht toenemen.

Verdere toelichting op de tabel

0-50 gram koolhydraten per dag

Met minder dan 50 gram koolhydraten per dag val je snel af. Je lichaam schakelt over van het verbranden van koolhydraten naar eiwitten en vetten. ​Als je zo weinig koolhydraten eet heb je snel kans dat je ​voedingstekorten oploopt. ​Het is niet aan te raden om (langere tijd) op deze manier te eten.

50-100 gram koolhydraten per dag

Dit is de ideale hoeveelheid koolhydraten om op een gezonde manier af te vallen en dit ook langere tijd vol te houden. Je zult gelijkmatig lichaamsvet kwijt raken, ongeveer een kilo per week. Je kunt genieten van lekker eten en hebt geen last van een storend hongergevoel. ​

100-150 gram koolhydraten per dag

Als je deze hoeveelheid koolhydraten eet, kun je goed op gewicht blijven (bron: yellowfit.nl). Als je dus afgevallen bent en op dat gewicht wilt blijven, is dit de hoeveelheid koolhydraten waar je vanuit kunt gaan. ​Als je op deze manier eet krijg je ​alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

150-300 gram koolhydraten per dag

Dit is de hoeveelheid koolhydraten, waardoor je sluipend aankomt. Zelfs als je denkt gezond te eten, zul je merken dat je elk jaar steeds een paar kilo aankomt. Dat komt omdat je toch te veel koolhydraten eet. Bijvoorbeeld: brood, muesli, rijst en aardappelen. Hoewel het lang kan duren, ontwikkel je toch meer lichaamsvet en dan vooral buikvet. Misschien ben je niet tevreden met je gewicht, maar weet je niet wat je moet doen om overtollige kilo’s kwijt te raken.

300 of meer gram koolhydraten per dag

​Je komt hiermee gemakkelijk aan en loopt het risico ​ieder jaar (flink) aan te komen. Bij elke maaltijd worden er wel koolhydraten genuttigd. Een ontbijt met muesli, een lunch met brood en ‘s avonds rijst, pasta of aardappelen. Maar ook de tussendoortjes zijn vaak erg koolhydraatrijk. Denk aan een plak ontbijtkoek, een koekje bij de thee of snoep en chocolade. Als je beter voor je lichaam wilt zorgen, zou het verstandig zijn om de hoeveelheid koolhydraten die je eet, te verminderen.

​​Wil jij makkelijk afvallen door altijd de perfecte hoeveelheid koolhydraten te eten? Door tussen de 50 – 100 gram koolhydraten te eten val je moeiteloos en zonder honger af.