Hoe word je CEO?

Hoe word je CEO?

Wil jij gewoon de allerhoogste baas worden? Omdat je ambitieus bent? Veel geld wil verdienen? Dan is het raadzaam om te gaan voor de functie van CEO. Hoger dan dit kun je namelijk niet komen in een bedrijf, maar daar moet je natuurlijk wel wat voor doen! Benieuwd wat deze functie precies inhoudt en wat je hiervoor moet doen? Hieronder hebben we alles voor je uiteengezet!

Wat is een CEO eigenlijk?

De afkorting CEO staat voor Chief Executive Officer, ofwel de hoogste baas die een organisatie heeft. Als CEO ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties, maar zeker ook voor de middellange en lange termijn. Een CEO bepaalt de strategie en zet ook beleidsmatig de lijnen uit. Op het gebied van het positioneren van een bedrijf, is een CEO ook verantwoordelijk. Hierbij kan de CEO gebruik maken van de positioneringsmatrix, waarmee hij bijvoorbeeld de aandeelhouders duidelijk aan kan geven wat zijn visie is op dit gebied. Als het gaat om de toekomst, is de CEO ook verantwoordelijk. Denk hierbij aan het overnemen van andere bedrijven, of in bepaalde specifieke gevallen, moet een CEO er juist voor pleiten om overgenomen te worden. De CEO is bovendien verantwoordelijk voor de resultaten die het bedrijf boekt en legt hier ook verantwoording over af aan de aandeelhouders. Je leest het; een CEO heeft veel verantwoordelijkheden!

Leidinggeven

Als CEO sta je normaal gesproken aan het hoofd van een grote organisatie. Dit betekent dat er onder jou, waarschijnlijk directeuren en managers actief zijn. Deze mensen stuur je als CEO aan, waardoor je de verantwoordelijkheden kunt verdelen. De uiteindelijke (grote) beslissingen liggen overigens wel altijd bij de CEO. Ook als er onder de CEO beslissingen worden genomen door managers of directeuren die grote gevolgen hebben, ligt de eindverantwoordelijkheid altijd bij de CEO.

Hoe wordt je CEO?

Het komt regelmatig voor dat iemand ‘vanuit de eigen gelederen’ CEO wordt. Dit betekent dat deze persoon al langer voor de organisatie werkt en vaak al een leidinggevende functie bekleedt zoals bijvoorbeeld directeur. Voordeel om voor zo iemand te kiezen is dat de organisatie bekend is met deze persoon, aandeelhouders hem/haar vertrouwen en dat de ingeslagen koers, voortgezet kan worden zonder dat iemand van buiten ingewerkt hoeft te worden. Er zijn opleidingen die je kunt volgen om CEO te worden, maar vaak is een masterdiploma of een bachelor ook voldoende. Werkervaring opdoen in de branche waarin je CEO wilt worden is ook echt aan te raden. Nog meer weten over de CEO betekenis? Online kun je nog veel meer informatie over dit onderwerp en andere werk gerelateerde onderwerpen vinden!