Een stedentrip Porto of Venetië?

Een stedentrip Porto of Venetië?

Porto en Venetië zijn beide prachtige steden die zeker een bezoek waard zijn voor een Europese stedentrip. Het hangt echter af van je persoonlijke interesses en voorkeuren welke stad het beste bij je past wat betreft bezienswaardigheden en activiteiten.

Wat te zien in Venetië?

Als je van een rijke geschiedenis en architectuur houdt, dan is Venetië (Venise in het frans) waarschijnlijk een betere keuze. De stad is beroemd om zijn prachtige kanalen, bruggen en historische gebouwen, zoals de Basiliek van San Marco en het Dogepaleis. Het is ook een geweldige bestemming voor kunstliefhebbers vanwege de vele musea en galerieën, waaronder de Peggy Guggenheim Collection.

Burano en Murano zijn verder twee prachtige eilanden die deel uitmaken van de Venetiaanse lagune en eenvoudig met een boottocht te bezoeken zijn. Burano staat bekend om zijn kleurrijke huizen in pastelkleuren. Maak een wandeling door de smalle straatjes en geniet van de charmante architectuur. Burano is ook beroemd om zijn kantproductie. Murano staat juist bekend om zijn glasblazers en glasfabrieken. Breng een bezoek aan een glasfabriek en ontdek hoe het glas wordt gemaakt. Maak vervolgens een wandeling langs de grachten en bewonder de historische gebouwen en bruggen. Bezoek ook de Basiliek van Santa Maria en Donato: Deze prachtige kerk dateert uit de 12e eeuw en heeft een indrukwekkende mozaïekvloer. Murano is de perfecte plek om handgemaakte glaskunst te kopen. 

Wat te doen in Porto?

Aan de andere kant is Porto in Portugal een prachtige stad met zijn eigen unieke charme. Het heeft een prachtige oude binnenstad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, met smalle straatjes, kleurrijke huizen en indrukwekkende bruggen over de Douro-rivier. Porto staat ook bekend om zijn heerlijke gerechten en wijnen, waaronder de beroemde Port-wijn. 

Enkele van de beste porthuizen in Porto zijn o.a. Graham's Port Lodge: Dit porthuis is gevestigd in Vila Nova de Gaia en biedt een prachtig uitzicht op de rivier de Douro en de historische binnenstad van Porto. Het porthuis produceert al meer dan 200 jaar heerlijke portwijnen en biedt rondleidingen en proeverijen aan. Sandeman is een van de meest iconische porthuizen in Porto en is opgericht in 1790. Het porthuis is beroemd om zijn "Don" logo en biedt rondleidingen en proeverijen aan. Ferreira is een ander historisch porthuis dat werd opgericht in 1751. Het porthuis is gevestigd in een prachtig landhuis. Cálem is een ander beroemd porthuis dat is opgericht in 1859. Het porthuis is gevestigd in een historisch gebouw aan de rivier de Douro en biedt eveneens rondleidingen en proeverijen aan.

Als je graag wilt genieten van de lokale keuken en wijnen, dan is Porto misschien een betere keuze. Het is ook een geweldige bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een iets meer ontspannen en minder drukke stad dan Venetië.