Waarom kiezen voor orthodontie?

Waarom kiezen voor orthodontie?

Als u op zoek bent naar een oplossing voor scheve tanden, scheef gebit (verkeerde kaakstand), last hebt van slissen of knarsen, dan is orthodontie wellicht iets voor u. Orthodontie is namelijk een tak van de tandheelkunde. Het richt zich op het verbeteren van de positie / stand van de tanden en kaak. Dit kan worden bereikt door middel van traditionele beugels, zoals metalen of keramische beugels, of door middel van moderne behandelingen, zoals Invisalign.

Wat doet de orthodontist?

De orthodontische behandelingen worden uitgevoerd door een specialist ‘orthodontist’. Hij of zij is een tandarts die is gespecialiseerd in het aanbrengen en onderhouden van beugels en andere orthodontische apparaten. Het is belangrijk om te zoeken naar een ervaren en gekwalificeerde orthodontist, zodat u verzekerd bent van de best mogelijke zorg en resultaten. Dit kan, afhankelijk van uw woonplaats lastiger zijn i.v.m. aanbod. Als u in ieder geval in de stad woont zoals in bijvoorbeeld Rotterdam, heeft u in ieder geval geluk: er zijn veel orthodontist Rotterdam mogelijkheden, maar ook in andere stedelijke gebieden kunt u vaak kiezen uit een ruim aanbod.

Welke orthodontist kiezen?

Als u orthodontie Rotterdam zoekt, is het belangrijk om uw opties goed in kaart te brengen en de verschillen uit te zoeken. Uw orthodontist zorgt namelijk voor het behandelingsplan, de beugel(behandeling) en staat in verband met het resultaat. Of u op zoek bent naar een beugelbehandeling voor volwassenen of naar orthodontie voor uw kinderen maakt hierbij enigszins uit. Voor kinderen kan het namelijk fijner zijn om tandarts en orthodontie op één locatie te houden. Deze ervaring kan namelijk vervelend worden ervaren. Door voor één locatie te kiezen hoeven ze niet opnieuw te wennen aan de behandelaar en omgeving.

Welke beugels zijn er?

Een ervaren orthodontist met ruim aanbod kan mogelijkheden verruimen. Daarnaast is het gevoelsmatig vaak ook fijn. Aanbod omtrent beugels is namelijk erg groot. Bekijk onderstaande beugels om een idee te krijgen wat er allemaal mogelijk is:

·         Traditionele beugels: Dit zijn de meest voorkomende beugels en worden gekenmerkt door metalen banden en draad die aan de tanden worden bevestigd.

·         Invisalign: Dit is een moderne en onzichtbare optie voor orthodontie die bestaat uit aangepaste, doorzichtige plaatjes die op de tanden worden gedragen.

·         Linguale beugels: Deze beugels worden aan de binnenkant van de tanden bevestigd en zijn dus vrijwel onzichtbaar.

·         Uitneembare beugels: Dit zijn beugels die door de patiënt zelf kunnen worden verwijderd, wat betekent dat de patiënt de beugel niet hoeft te dragen tijdens het eten of tandenpoetsen.

·         Vaste beugels: Dit zijn beugels die permanent aan de tanden worden bevestigd en niet kunnen worden verwijderd.

De keuze van de beugel hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke behoeften van de patiënt, de ernst van de tandafwijking en de voorkeur van de patiënt voor onzichtbaarheid. Een orthodontist zal de beste beugel voor u bepalen tijdens een grondige evaluatie en met u bespreken wat het beste bij uw situatie past.